Projekt Škole/vrtići za Afriku

Ove pedagoške godine starija odgojna skupina “Vrapčeki” uključila se u UNICEF-ov projekt  „Škole za Afriku“  kojem je cilj prikupljanje novčanih sredstava za djecu Madagaskara, kako bi im se pomoglo u izgradnji i obnovi škola, sanitarnih prostorija, opskrbi pitkom vodom, nabavci knjiga i dodatnih edukacija školskog osoblja.

Projekt obuhvaća suradnju s roditeljima, različite edukativne i humanitarne aktivnosti čija će se provedba prilagoditi uzrastu djece i uvjetima ustanove. Kroz navedene aktivnosti djeca će stjecati znanja o Africi kao kontinentu, upoznati druge kulture, civilizacije i običaje, učiti i živjeti dječja prava, razvijati svijest o pripadnosti zajednici, razumijevati i prihvaćati potrebe drugih te razvijati odgovornost prema sebi i drugima.

Kao rezultat sudjelovanja u projektu, osim prikupljanja i uplate novčanih sredstava, očekujemo kod djece usvajanje temeljnih humanih vrijednosti poput solidarnosti, empatije, uzajamnog pomaganja, prihvaćanje različitosti.

 

Neke od aktivnosti koje su do sada provedene u skupini

Djeca su aktivno promatrala i slušala edukativni videa o Africi. Promatranjem fotografija zaključila su da su u pojedinim dijelovima Afrike djeca siromašna, odnosno da žive u drugačijim uvjetima u odnosu na nas: kopaju zemlju za vodu, igraju se s blatom, žive u kućicama od blata, drva-grančica te sijena.

Upoznali su se s različitim rasama i kulturnim raznolikostima putem poticajnih fotografija, izrađivali su zastave Madagaskara kao i štapne lutke – Afrikanaca temeljem kojih se je izvodila improvizirana predstava; u suradnji s roditeljima dobili smo kantice koje su djeca oslikala s afričkim motivima i bojama afričkih plemena. Nošenjem kantica na glavi poticali smo razvoj stabilnosti i ravnoteže gdje su djeca zaključila kako je Afrikancima jako teško nositi vodu i hranu na glavi. Zabavili smo se uz afričke pjesme i ples: „Sali bonani“, „Išli smo u Afriku“. Također, naučili smo pozdrave iz Madagaskara – “Salama” (Bok), „Veloma tompoko” (Doviđenja). Upoznali smo se i s afričkim životinjama igrom oponašanja istih.

Radujemo se daljnjim aktivnostima djece, ali i aktivnom uključivanju roditelja, obitelji djece i cijele društvene zajednice u ovaj humanitarno-edukativni projekt koji je prvenstveno usmjeren na proširivanje spoznaja o važnosti učenja i življenja dječjih prava, dobrobiti djece te svijesti o pomoći najugroženijim.